petak, 27. srpnja 2012.


Tetramorfi

Jedna legenda, za koju se vjeruje da potječe iz vremena megalitske kulture, a možda i ranije, govori o borbi Bogova protiv čudovišta koja su u početku kreacije htjela progutati sunce. Kada su stvorili kozmos iz kaosa, Bogovi su, kako bi sačuvali stvoreno, postavili četiri strijelca prema četiri strane svijeta. Tako nitko više nije mogao poremetiti kozmički red...  Ova priča daje sliku o, možda, najranijem spomenu kvaterniteta tj. principa broja četiri koji je prema švicarskom psihologu C.G. Jungu, jedan od najvažnijih arhetipova kolektivnog nesvjesnog.

Ezekielova vizija, c. 1518., Rafael
Tetramorfi pod kojima podrazumijevamo četiri kerubina slikovni su prikaz principa četvornosti. Kerubini su u kršćanstvu viši red anđela, i prikazani su kao bića sa krilima i četiri lica – lavljim, bikovim, orlovskim i ljudskim. Spominju se u Bibliji u Apokalipsi kao četiri čuvara Božjeg prijestolja. Simboliziraju i četiri evanđelista (Matej–krilati čovjek, Marko–krilati lav, Luka–krilati bik i Ivan–orao). Također se spominju i u knjizi o Ezekielu. U Stari zavjet ušli su preko drevnih mezopotamskih legendi vjerojatno u vrijeme židovskog boravka u Babilonu (oko 600 godina pr.n.e.). Pretpostavlja se da Ezekielova vizija četiri bića odražava ikonografiju asirske umjetnosti.


Moguće da riječ 'kerubin' dolazi od akadske riječi kāribu ili kūribu izvedene od glagola karābu što znači ili moliti ili blagosloviti. U staroj sumerskoj umjetnosti susrećemo četiri životinje i to tako da su tri – lav, orao i paun prikazane na leđima one četvrte, a ta je bik. Četiri svete životinje javljaju se i u egipatskoj tradiciji kao četiri Horusova sina – jedan sa ljudskom i tri sa životinjskim glavama.

Četiri kerubina na Tarot kartama
                        
Četiri kerubina imaju također i svoje astrološke korespondencije, lav=leo, orao=scorpio, bik=taurus i čovjek=aquarius. Kao simboli kvaterniteta poistovjećuju se i s četiri elementa (Lav–vatra, orao–voda, bik–zemlja i čovjek–zrak), s duhovima elemenata (salamandri, undine, gnomi, silfovi), te sa stranama svijeta. Korespondiraju i sa četiri arkanđela iz Enohove knjige (Mihael, Gabriel, Uriel, Rafael) i sa četiri rekvizita ritualne magije (štap, kalež, pentakl i bodež). Tetramorfi su čest motiv u crkvenoj umjetnosti kao reljefi ili zidne slike u katedralama i crkvama.


Tetramorfi na portalu katedrale u Chartresu