srijeda, 25. srpnja 2012.


Cornelius Agrippa

Heinrich Cornelius Agrippa von Nettesheim
Heinrich Cornelius Agrippa von Nettesheim (Köln, 1486 – Grenoble, 1535.), okultist, dvorski liječnik i astrolog, teolog, filozof, pravnik, diplomat, predavač i lutalica, tipičan renesansni duh pun protuslovlja, u svoje doba često progonjen i zatvaran. Glavno područje njegovog interesa bio je okultizam. S magijskim vještinama i umijećem upoznao se čitajući djela kabalista Johannes Reuchlina, Pico della Mirandole i Marsilia Ficina. Benediktinski opat i mag Johannes Trithemius bio mu je prvi učitelj koji ga je uputio u tajne ritualne magije.

U svom najznačajnijem djelu 'De Occulta Philosophia' (oko 1510.), propagira magiju kao najbolje sredstvo za spoznaju Boga i prirode. Kroz spoj renesansnog neoplatonizma i kabale, iznosi fantastične teorije o tri svijeta – zemaljskom (elementarnom), nebeskom i božanskom (spiritualnom), o kliconosnom "duhu svemira", kabalističkom božanskom zračenju, magičnim  silama  stvari  i elemenata i sl. Djelo je podijeljeno u tri knjige i predstavlja svojevrsnu enciklopediju magijskog znanja. U njemu Agrippa govori o svim oblicima magije poznatim u njegovo vrijeme kao što su već spomenuta kabala, zatim numerologija, proricanje, prirodna magija, planetarna magija, ritualna magija, astrologija, geomantija i dr. U prvoj knjizi detaljno se raspravlja o svojstvima četiri elementa, njihovim međusobnim odnosima, te njihovom prisustvu u zemaljskim stvarima i božanskim bićima. Tu su također opisane i mnoge metode divinacije. Knjiga druga pretežno se bavi magijom brojeva, okultnom antropometrijom i planetarnom magijom, dok se u trećoj i posljednjoj knjizi izlaže ceremonijalna magija, tumače božanska imena, opisuje izrada magijskih pečata, te donosi popis anđela. Značajno je i spominjanje spiritualne svjetlosti ili astralnog tijela za koje se tvrdi da može napustiti fizičko tijelo i ispuniti svaki prostor i vrijeme baš kao i svjetlost iz svjetiljke, te se vinuti kroz tajanstvene sfere sve do Prauzora ili Boga.

Kao i mnogi drugi okultisti, Agrippa razlikuje dvije vrste magije: dobru magiju, u koju uključuje i svoju, i zlu magiju. U tom kontekstu on spominje mogućnost prizivanja dobrih duhova, te daje upute kako savladati one zle. Putujući po cijeloj Evropi i razgovarajući sa astrolozima i alkemičarima prikupljao je informacije za jednu od najutjecajnijih knjiga koje su ikad napisane o magiji. Još za vrijeme svog života Agrippa je stekao 'crnu' reputaciju kao zazivač zlih duhova. Pričalo se da ga svugdje u stopu prati demon u liku velikog crnog psa. Umro je 1535. godine u Grenoble-u u Francuskoj. Okultna filozofija Corneliusa Agrippe ostavila je naročito traga nekoliko vjekova kasnije u ritualima i učenjima engleskog hermetičkog reda 'Zlatna zora' (Golden Dawn) osnovanog osamdesetih godina 19. stoljeća.


Čovjek kao mikrokozmos (De occulta philosophia)